Търсене на
контакти на фирми
 

400 малки фотоволтаични централи са пред фалит

400 малки фотоволтаични централи са пред фалит

400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в Закона за енергетиката, които бяха приети в края на миналия месец, съобщава БНТ.Според представителите на сектора, с поправките се намалява с близо 80% цената на производството от произведената от тях енергия. От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.

Според последните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, вместо 55-60 стотинки на киловат час за произведена енергия, те ще получават между 10 и 15 ст. Ако преди през август приходите са били около 7-8 хиляди лева, сега те ще са около 700 лева. 

„За нас ще бъде икономически оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да заплащаме разходите, които имаме. Очаквам през октомври голяма част от „зелените“ централи да спрат производство“, заяви председателят на Българската асоциация на фотоволтаиците Меглена Русинова.

От Асоциацията на ВЕИ производителите ще продължат да търсят диалог с институциите, за да не фалира браншът. 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави