Търсене на
контакти на фирми
 

От мярка COVID-19 ще се възползват фермери с доказан спад в доходите

От мярка COVID-19 ще се възползват фермери с доказан спад в доходите

В момента Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и браншовите организации събират данни за обективни критерии , по които да бъде разпределена помощта по мярка COVID-19, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседание на парламентарната комисия по земеделие.

Част от критериите, които България ще предложи и пред Европейската комисия (EК) са да бъдат доказвани допълнителни разходи от изпълнение на противоепидемичните мерки , както и загубитe на приходи от реализацията на съответната реколта. Ако Европейския парламент (EП) приключи с приема на предложението до края на юни, то мярката може да бъде отворена за заявления още през лятото и земеделските производители да имат възможност да се възползват от средствата  до края на календарната  годината, съобщи още министър Танева. „Това на практика ще е една много сериозна подкрепа за уязвимите сектори, както за малките и средни земеделски производители“, добави още тя.

Предложението за създаване на компенсаторната мярка е направено от България в края на март   

На първия видеоконферентен съвет на министрите България е направила предложение за промяна в регламент 13.05 за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да има възможност в страната-членка да се програмира  извънредна мярка COVID-19. На последния съвет на министрите предложението е получило подкрепа и Европейската комисия е продължила пътя му към Европейския парламент. Предложението ще мине по ускорена процедура до края на юни и процентът по мярката ще представлява до 2% от бюджетите на програмата на съответната страна- членка. За България това означава, че ще има възможност да бъде програмирана  извънредна мярка за близо 100 млн. лева. Условията за получаването й предстои да бъдат изяснени. Част от средствата за нея ще бъдат взети от  неусвоения за момента бюджет на страната- 20 млн. евро европейски средства.                 

agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави