Търсене на
контакти на фирми
 

Новият Закон за храните регламентира какво е „Продукт от България“

Новият Закон за храните регламентира какво е „Продукт от България“

Новият Закон за храните, които бе приет от депутатите на второ четене, регламентира ясно какво представлява българска храна и върху кои продукти може да се постави обозначението „Добит в България“/ „Продукт от България“.
Подобно определение може да се поставя върху първични продукти, които са добити на територията на Република България. Обозначението „Продукт от България“ се поставя върху храни в два случая, е записано в чл. 17 на Закона. Първият случай е, когато основната съставка, използвана за тяхното производство, е добита на територията на Република България, а вторият – когато всички етапи на производствения процес се осъществяват на територията на страната.
Обозначението за български продукт може да се придружава с географска карта или друг символ, който съдържа информация, че храната е произведена в Република България, се казва още в Закона за храните. В момента agrozona.bg и Асоциацията на земеделските производители в България провеждат информационна кампания ИЗБИРАМ 380, чиято цел е да се популяризира българските продукти и услуги.

В новия Закон за храните за първи път се регламентират изисквания при онлайн търговия с храни, която набира все по-голяма популярност и предпочитание от българският потребител. При онлайн търговията за безопасността и качеството ще се търси отговорност от оператора.

Според новите разпоредби на нормативния акт, свързани с регионалността на производство, директни доставки в малки количества от производители ще могат да се правят само в административната и съседните й области по регистрация на обекта.
В самите обекти пък ще трябва да има задължително по един специалист с образование в областта на хранително-вкусовата промишленост или ветеринарната медицина.
Освен това в закона се регламентират се дейностите по хранителното банкиране. Въвеждат се изисквания за дарение на храна, както условията и начина на отбелязване на даряваните храни. То ще се извършва след регистрация на лица по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, определени за извършване на дейност в обществена полза.
Санкциите за различни нарушения се увеличават значително. Целта е да има ефективен контрол, като се гарантира по-голяма сигурност и доверие на потребителя за храните, които консумира.
Българска агенция по безопасност на храните е компетентния орган за контрол от производство на суровините до предлагането на храната на потребителя.Под контрол ще попаднат храни и хранителни добавки, които досега, също бяха извън регулацията. Единствено изворните и минерални води остават под контрола на Регионалните здравни инспекции./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави