Търсене на
контакти на фирми
 

Цветан Василев точил КТБ и с консултантски договори

Цветан Василев точил КТБ и с консултантски договори

Освен, че е ползвал КТБ като личен банкомат, раздавайки необезпечени кредити за милиарди на фирми от обкръжението си, Цветан Василев е точил трезора и с договори за консултантски услуги, пише „Телеграф”.Това става ясно от доклада на временната комисия в парламента за аферата „КТБ”, който бе публикуван в края на миналата седмица. В него фигурира списък на фирмите, на които фалиралата банка е плащала милиони за различни услуги.

Дружествата са общо 13, като 3 от фирмите са тясно свързани със забегналия в чужбина пишман банкер и са били на хранилката на КТБ по общо 5 контракта. Това са „Целум България”, „Маркет енд прожект консулт” и „Велдер консулт”. Каква точно е сумата, която трезорът е налял в тях, засега не е ясно, защото в списъка на комисията не фигурирът сумите по договорите.

Първенец по контракти е „Маркет енд прожект консулт”, която през януари 2013 г. е сключила договор с КТБ за изготвяне на икономически разработки и доклади. През май същата година и през януари 2014 г. е сключила анекси към въпросния контракт. Справка в ДАКСИ показва, че дружеството е собственост на две физически лица, едното от които – Васил Петков, е и негов управител. Симптоматичното е, че Петков е бивш управител на една от свързаните с Василев фирми, получавали мастити кредити от КТБ – „Витенда”, а също ексмениджър и бивш съсобственик на друго от дружествата, свързани с банката – „Хедж консулт”.

На хранилката с консултански договори се е уредила и друга компания, чиито следи водят право до забегналия в чужбина банкер – „Целум България”. В борда на директорите е не кой да е, а един от изпълнителните директори на КТБ – Илиан Зафиров. Справка в списъка с акционерите показва, че сред юридическите лица, държащи дялове в него, са самата КТБ, както и друга, свързана с банката фирма – „Велдер консулт”.

„Велдер консулт” е собственост на една от основните компании, чрез които Цветан Василев е въртял схемите си – „Хедж инвестмънт България”. Самото „Велдер консулт” също е било на хранилката на КТБ, като през 2008 г. е сключило рамков договор за консултантски услуги.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави