Търсене на
контакти на фирми
 

Гръцка фирма закъса с нова фабрика у нас

Гръцка фирма закъса с нова фабрика у нас

Гръцката фирма "Seке" от Ксанти бави старта за изграждане на цеха за преработка на тютюн в Кирковско. Преди близо година компанията е закупила терен от 30 дка на бившия Военен ученически лагер в село Подкова. Сделката е финализирана и е на стойност близо 130 хил. лв. (4 лв. на кв. м). Намеренията са да бъде изграден цех.При последното посещение в началото на тази година гръцкият инвеститор е съобщил, че иска да направи първата копка в края на март или април, но досега такава не е факт, коментират в Кирковско. От фирма "Seке" са обяснили, че проектът за изграждане на фабриката за преработка на тютюн е готов и строително-монтажните дейности ще бъдат в рамките на 5-6 месеца, т.е. в началото на тази есен цехът да отвори врати. Заявките са били първоначално да бъдат наети около 150 работници.

Гръцката фирма е със сериозни намерения, защото в края на 2014 и началото на 2015 г. за първи път стъпва на пазара в граничния район и също изкупува суровина от реколта 2014, обясняват от община Кирково. Кметицата на с. Подкова Севинч Исмет обясни, че през зимните месеци съседите от Гърция били наели помещение за преработка на тютюн. "Това беше временно, но хората си получаваха всеки месец парите, нямаше забавяния. Засега обаче никой не говори за изграждане на новия цех, явно проблемите в Гърция спират временно продължаването на проекта", допълни още г-жа Исмет.

По непотвърдена информация фирма "Seке" от Ксанти е тютюнева кооперация с държавно участие, пише "Стандарт". Към момента е трудно да се каже какво количество тютюн ще се преработва в цеха в Подкова. Ако цехът заработи, той ще бъде първата голяма и сериозна инвестиция в Кърджалийско след отварянето на ГКПП "Маказа - Нимфея" през септември 2013 г. "За нас това е много важна инвестиция, защото безработицата в общината е голяма. Много хора са на гурбет в Германия, Испания, Англия. Надяваме с отварянето на фабриката една част от хората да се върнат", каза кметът на Кирково Сали Рамадан.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави