Търсене на
контакти на фирми
 

Китайски адвокат: България е с голям потенциал заради местоположението си

Китайски адвокат: България е с голям потенциал заради местоположението си

Хенри Хуанг е управляващ съдружник на Адвокатско дружество Grandall в Шанхай. Г-н Хуанг представлява множество мултинационални корпоративни инвеститори, които работят в Китай, а също така съветва китайските клиенти на дружеството по отношение на инвестициите им в чуждестранни структурни проекти. Адвокатско дружество Grandall е една от водещите адвокатски фирми в Китай, в която работят 1700 професионалисти. Дружеството има 16 офиса в Китай и 4 представителства, извън пределите на държавата. 



- Г-н Хуанг, България атрактивна дестинация ли е за китайските бизнесмени и инвеститори? Имаме информация, че в китайска медиястраната ни е наречена Пробуждащия се Балкански Тигър!
- Китайските международни инвестиции силно нараснаха като количество през последното десетилетие. Като инвестиционна дестинация, България все още не е добре позната. Моите клиенти инвестират предимно в Западна Европа, Северна Америка и Азия. Въпреки това, понастоящем има две мащабни инициативи в чиито рамки Китай вижда България - инициативата за сътрудничество на Китай с 16-те държави от Централна и Източна Европа, и инициативата за новия път на коприната: One Belt One Road. Възприемаме България като член на ЕС. В тези рамки, България има голям потенциал, поради местоположението си, и това ще я направи много атрактивна за подходящите инвеститори. Нашите две държави имат традиционно много добри политически отношения. Всички знаем, че България е втората в света нация установила дипломатически отношения с Китай преди почти 66 години. Има обективен потенциал който ще се материализира - но дали държавата ви ще се развие до ранга на “тигър”, зависи от много фактори. Може би България трябва да стане по-малко подобна на тигър в очите на Китай - по-малко екзотична и недостъпна. Ако трябва да използваме подобно определение, то считам, че традиционното “Врата към Европа” е по-подходящо.

- Кои са секторите в българската икономиката, в които китайските инвеститори виждат перспективи за съвместна работа?
- Китайските инвеститори избират инвестиционните си проекти, по ред причини. Най-често срещаните цели са: придобиване на технологии, купуване на популярни марки и осигуряване на достъп до пазари. В последните години, заради световната икономическа криза, китайските финансови инвеститори придобиха глобални активи на ниска цена. Честно казано, вашата държава няма какво да предложи в това отношение. За сметка на това обаче България предлага достъп до Европейския пазар. Освен това, страната ви има интересни традиционни индустрии, както и проекти в областта на земеделието и туризма. България е позната в Китай основно с киселото мляко и розовото масло. По отношение на туризма, българското консулство в Шанхай успешно промотира страната като туристическа дестинация. През тази година има инициатива да се привлекат туристи, които ще пътуват до Италия за ЕКСПО 2015. Ако туристите започнат да идват по-масово в страната ви и необходимостта да им се предлагат типа услуги които са специфични за Китайските туристи стане явна, то инвеститорите ще ги последват. Искам да подчертая, че инвестициите се правят от компании, така че в тях трябва да има смисъл от гледна точка на бизнеса. Като адвокати ние съдействаме на клиентите си в реализацията на проекти, които те самите избират. Тъй като марката “България” не е толкова силна колкото например марките “Германия” и “Италия”, то конкретните проекти трябва да събудят интерес. При това имам предвид проекти, които са добре описани и представени. От юридическа гледна точка това, което прави България интересна за китайските инвеститори, е българо-китайският договор за правно сътрудничество, който включва взаимно признаване и изпълнение на съдебни решения и присъди. Досега този договор не е прилаган в практиката, но Китай има подобни споразумения с много малко държави. Поради тази причина България може да предложи наистина уникални възможности за структуриране и защита на китайските инвестиции.

- По какъв начин вашата компания съдейства за ускоряване на процесите на икономическо сближаване между нашите страни?
- Един от нашите адвокати - г-н Асен Велинов, е българин и работи по проекти, свързани с Централна и Източна Европа. Съветваме също така и Консулството на България в Шанхай, участвали сме в презентации за правните аспекти на инвестициите в региона, съвместно с консул Ирина Белева. Имаме фирми-партнъори в България и региона. Полагаме усилия да образоваме клиентите си за възможностите, които предлага тази част от Европа и изпращаме на адвокатите си интересните проекти, които получаваме. Наши адвокати презентират и участват в много форуми, свързани с България, включително и в много успешният такъв под патронажа на Президента Плевнелиев през 2014. В близките месеци ще участваме в ЦИЕ форума по икономическо сътрудничество в Нинбо, и очакваме че делегацията, оглавена от министър Лукарски, ще успее да привлече вниманието на потенциалните инвеститори, основно, на business-to-business срещите, на които ще бъдат предоставени реални възможности на нашите клиенти.

- Каква е Вашата прогноза за развитието на китайско-българските отношения в близко бъдеще?
- Настроен съм оптимистично. Виждам усилията, които се полагат да се промотира България и да се улесни инвестирането в страната. Инициативите, които споменах, стават все по-сериозни, и целият регион може да очаква засилен интерес от страна на Китай. Отново искам да подчертая, че ако интересни проекти и таргет-компании бъдат предложени, било финансово привлекателни или уникални - то инвеститорите ще ги забележат.

- Предвид вашия опит в работата с България, какво още може да бъде направено, за да се активизира нашето сътрудничеството, да се насърчат търговията и инвестициите?
- Сега е точният момент държавата ви да бъде промотирана в Китай и да се възползвате от инициативите, свързани с китайските инвестиции - инициативата за Централна и Източна Европа и One Belt One Road инициативата. Знам, че се прави много, но отнема време да бъдат образовани потенциалните инвеститори за предлаганите възможности. Освен това правилният инвеститор трябва да бъде свързан с правилния проект - познавате идеята за правилното място в правилното време. Това, което може да бъде направено междувременно, е да се фокусираме върху наистина обещаващи и интересни проекти, както и по отношение на представянето им по такъв начин, който да позволи на потенциалния инвеститор да вземе своето решение дали да продължи да изучава проекта, на базата на достатъчен обем информация. В наши дни, с оглед огромното количество информация, с която трябва да се занимаваме, е важно да представяме правилните данни по правилния начин.


 


*Интервюто е направено със съдействието на адв. Асен Велинов, който работи по проекти, свързани с Централна и Източна Европа.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави