Търсене на
контакти на фирми
 

Плевнелиев: Надяваме се възможно най-бързо да купуваме азербайджански газ

Плевнелиев: Надяваме се възможно най-бързо да купуваме азербайджански газ

Надяваме се възможно най-бързо да започнем да купуваме азербайджански газ. Това заяви днес президентът на България Росен Плевнелиев пред медиите в Баку.„Имаме договор със SOCAR за закупуването на над 1 млрд. куб.м газ. Искаме да пристъпим към реализацията на този договор възможно най-бързо. Искаме и ще купуваме газ от Азербайджан“, каза Плевнелиев. По думите му, за България закупуването на азербайджански газ е въпрос за националната сигурност, предава Интерфакс.

Проектът „Южен газов коридор“ има стратегическо значение за ЕС и особено за България, отбеляза Плевнелиев. „Той ще даде не само на България, но и на Югоизточна Европа, че дори и цяла Европа свободата да намали зависимостта си от един доставчик на газ. 

Благодаря ви за честната конкуренция на газовия пазар на Европа“, подчерта държавният глава и добави, че България ще построи свой интерконектор към Трансадриатическия газопровод. 

Плевнелиев  е на посещение в Азербайджан за участие в Третия глобален форум в Баку. Инициативата се организира за поредна година от Международния център „Низами Ганджеви” и „Club de Madrid”. Темата на тазгодишното издание е „Изграждане на доверие в новосформиращия се световен ред”. 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави