Търсене на
контакти на фирми
 

Прибраха 5,5 млрд. лв. от длъжници

Прибраха 5,5 млрд. лв. от длъжници

5 млрд. и 550 млн. лв. невърнати задължения са събрали частните съдебни изпълнители през периода 2006 - 2014 г., съобщи председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.Освен това през първите 8 години от съществуването си частните бирници са вкарали в държавния бюджет над 500 млн. лв.
Това е така, защото по закон, преди да пристъпят към събиране на частни вземания, съдебните изпълнители са длъжни да проверят дали длъжникът има борч и към държавни структури. Ако това е така, този дълг се събира пръв и чак след това се пристъпва към изплащането на заемите към частни лица.

От камарата отчитат още, че през последните две години – 2013 и 2014 г., са върнали в полза на граждани над 150 млн. лв. Тези хора са завели изпълнителни дела по различни причини, но сред най-честите са неплащане на заплати и издръжки за отглеждане на деца. За последните две години ЧСИ-тата са успели да върнат на работници над 12 млн. лв. от неизплатени трудови възнаграждения. Още 3 млн. пък са прибрали от родители, които не са плащали издръжки на децата си.

„Все повече граждани се обръщат към нас за удовлетворяване на вземанията им. Социалната функция на съдебното изпълнение става все по-осезателна”, казва Дичев. Той отбеляза още, че през 2014 г. броят на образуваните изпълнителни дела е продължил да намалява, а този на приключените да се увеличава. Анализът на ЧСИ-тата показва, че тази добра тенденция е отражение на икономическата ситуация в страната. През м.г. 164-те кантори в страната са възстановили на кредитори 1 млрд. и 20 млн. лв., през 2013 г. – 1 млрд. и 135 млн. лв., а през 2012 г. сумата е била 1 млрд. лв.

Завръща се интересът към публичните продани на ЧСИ, което е добре за кредиторите и длъжниците, тъй като при повече участници се повишават продажните цени, казват от бранша. От 7000 продадени през 2013 г. недвижими имоти – земеделски земи, парцели, хотели, недовършени сгради, бизнес имоти, магазини, къщи, жилища, гаражи и др., цифрата през 2014 г. е скочила на 11 700. Трябва да се уточни, че реално броят на продажбите е по-малък, тъй като при продан на една сграда например статистиката на КЧСИ отчита всеки обект в нея – гараж, паркомясто, офис и др.

Камарата на частните съдебни изпълнители разработва проект с „Инфор­мационно обслужване” ЕАД за електронизация на процеса на принудителното изпълнение. Ефектите ще са намаляване на разходите по делата на кредиторите, на държавните институции и общините. Това ще доведе до бързина и ефективност, а оттам и до повече приходи за бюджета. След като вече има регистри на длъжниците и на публичните продажби, в най-скоро време се очаква въвеждането на електронни запори и електронни търгове.

„С Асоциацията на банките съгласувахме предложения за промяна в ГПК. Банките вече са създали системата, тя само чака разрешение да бъде въведена в практиката, това би могло да стане и до края на т.г. При електронните търгове пък се предвижда подаването на оферти да става онлайн след предварителна регистрация в системата”, обясни Дичев. Това се прави, за да се намалят манипулациите по време на търговете, тъй като по този начин участниците няма да се виждат и да чуват офертите си.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави