Търсене на
контакти на фирми
 

Превръщат в енергия фекалиите на алпинистите на Еверест

Превръщат в енергия фекалиите на алпинистите на Еверест

Американски инженери предложиха с помощта на биогазов реактор да бъдат преработени тоновете фекалии на алпинистите, които замърсяват Еверест. Това технологично решение ще позволи не само да се почисти планината, но и да се осигурят на местните жители нови източници на енергия, съобщи Дискавъри нюз.Потокът от алпинисти всяка година оставя по склоновете на Еверест около 12 тона фекалии. Сега те се пренасят на ръка от базовите лагери в селището Горак Шеп. Изхвърлят ги в открити ями, където бавно изсъхват и се разлагат. А във високопланинските условия този процес отнема години.

Властите на Непал и алпинистите отдавна се опитват да решат този проблем. Американски инженери са разработили биогазов апарат, превръщащ екскрементите в източник на енергия с помощта на метанова ферментация. Жителите на Горак Шеп ще могат да използват този газ за приготвяне на храна и за отопление на домовете си. Приборът се отличава от стандартните по това, че работи при много ниски температури. Освен това, тъй като в селището няма електроснабдяване, ще използва 16 слънчеви батерии. А през нощта и при облачно време ще разчита на акумулатори.

Авторите на идеята вече са представили проекта си за разглеждане пред експерти и през февруари са получили положителни отзиви. Сега се изчислява стойността на апаратурата и се събират дарения за осъществяването на проекта. Предвижда се биореакторът да заработи през 2016 година.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави