Търсене на
контакти на фирми
 

Внасят зеленчуци от Африка с гръцки етикети

Внасят зеленчуци от Африка с гръцки етикети

Плодове и зеленчуци от Африка и Азия се внасят у нас като гръцка стока. Документите се преправят на пристанището в Солун, алармираха зеленчукопроизводители от Пиринския край. Те предупреждават, че тези продукти са с много съмнително качество и дори може да са опасни за здравето.Залива ни и нова вълна нелегален внос на зарзават от Гърция, пише "Стандарт". По пазарите и тържищата е пълно с бракувани домати и краставици, които подбиват цените на родната продукция, твърдят фермери. Търговци лъжат потребителите, че им продават родна продукция. "Хората трябва да знаят, че в момента на пазара има не повече от 10% български домати и краставици. Всичко друго е внос с неясен произход и качество. Български зеленчуци предлагат само модерните оранжерии, които се отопляват. Няма как те да са на цена под 3 лв. за кг, тъй като разходите за отопление са огромни. За оранжерия от 20 декара се харчат 400 тона въглища през студените месеци", твърди председателят на Сдружение "Югозапад 2013" Георги Кафтанов. По цената купувачите могат да разберат дали не ги мамят с произхода на доматите и краставиците. "Ако цената е между 1 и 2 лева, означава, че търговци продават вносна стока. Ако не бъдат взети мерки за ограничаване на този внос, българските производители ще фалират. Заради ембаргото в Русия много стока от ЕС идва у нас, а ние не сме конкурентоспособни. А с нелегалния внос сме обречени", категоричен е Кафтанов. От години у нас роми внасят некачествена стока от тържището в Солун и я пласират на борсите в Югозападна България. Те отиват в края на деня в южната съседка, пълнят автомобил със 100-200 кг бракувани домати и минават границата, като обявяват, че стоката е за лична консумация. Наши производители твърдят, че в Петрич и Сандански е пълно с такива "мобилни" търговци на вносни и некачествени зеленчуци. "Не може да се продава домат от Гърция за 70-80 ст. за кг по това време на годината, ако стоката е с документи и е редовно вкарана", казват зеленчукопроизводители. Те настояват да се осигури сериозен контрол на границите ни срещу нелегалния внос на земеделска продукция.

Стопаните се заканват да снимат с камери из гръцките и българските борси, за да документират, че роми купуват бракувана стока от южната ни съседка, която после пласират у нас. "Мургавите прекупвачи вземат едно пале с прилична стока, а им дават и две палета с бракувана продукция на символична цена от 5 евроцента на кг. Гърците предпочитат да я дадат на безценица, а не да я изхвърлят. Прибират я в хладилни камери и чакат нашенците за да им я пласират. И с тази негодна стока търговците хранят българските потребители. Не искаме хората у нас да ядат боклуци", уверява шефът на сдружението. А търговците трупат сериозни печалби на гърба на потребителите. Купуват евтина некачествена стока, обявяват я за българска и й слагат цена над 2 лв. за кг.

От сдружение "Югозапад 2013" настояват за засилване на контрола на границата в пиковия сезон. Българските домати ще бъдат по пазарите масово към края на май. Искането на зеленчукопроизводителите е от май до септември държавата да защити родното производство. "Има достатъчно механизми, с които това да стане. Нека големите търговски вериги в този период купуват преференциално българска стока, за да я реализираме, а не да я хвърляме и много от нас да фалират", призова шефът на Сдружение "Югозапад 2013". "Не искаме нищо наготово. Работим здраво, за да осигурим на потребителите качествена стока. Просто искаме държавата да направи необходимото, за да се развива и да има бъдеще нашият бранш. Тогава на трапезата си нашите сънародници ще имат вкусни български домати, а не домати с неясен произход и съмнително качество", допълва Георги Кафтанов.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави