Търсене на
контакти на фирми
 

Румънци се редят на опашка за наши домашни яйца

Румънци се редят на опашка за наши домашни яйца

Българските домашни яйца са хит сред северните ни съседи преди Великден, установи проверка. Домакините от граничните селца около Шабла и Дуранкулак продават картон собствен продукт за 9 лв., което означава, че едно яйце е 30 ст. Само за сравнение, картон домашни яйца от частни стопани в близките на Добрич села е 8 лв. Едно яйце от магазина пък се продава за 20 – 22 ст.Добричлийки обаче масово предпочитат за Великден да боядисват пресни домашни яйца, и то от познати производители, тъй като освен че са с по-здрави черупки, са и по-трайни.

Освен домашни яйчица, северните ни съседи налитат на пресни хлебчета и нашенски козунаци, пише "Монитор". Търговията между двете нации е особено активна в дните преди Великден. Румънците се запасяват с прилични количества български хлебопекарни продукти, разкри източник на „Монитор”. Комшиите обаче не търсят нашите агнета. Една от причините е, че румънските са по-евтини, макар и не толкова вкусни, но ги има в достатъчно количество, и то на прилична цена. Затова се случва нашите сънародници да ходят при съседите, за да си напазаруват мръвки за празничната трапеза.

В същото време родните животновъди отчитат слаб интерес към великденската вкусотия. В момента изкупната цена е 4.80 лв. за килограм живо тегло, и то за парчета от по 22 – 25 кг. (за сравнение цената миналата година по това време бе 4.50 лв.). Според производителите причината е една – хората просто нямат толкова пари, за да си купят цяло агне. Малцина са тези, които могат да заделят по 120-150 лв. Няма и външен пазар за този вид животни. В момента само една фирма изкупува агнета за Италия и Гърция.

Проверка на „Монитор” установи, че агнешкото месо в търговските вериги в Добрич е внос от Нова Зеландия и ... отново от Румъния. Според животновъди тяхното месо е с по-ниска цена и с по-ниски вкусови качества, а по този начин се прави дъмпинг на цената на българското агне. Килограм агнешко през уикенда в Добрич се търгуваше за 11-13 лева.

Цената на козунаците също варира доста. Има козунаци за 2 лв., за 3 лв. – със стафиди и локум, има и луксозни козунаци за по 8 лв. 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави