Търсене на
контакти на фирми
 

Кабинетът пренасочи еврофондове в подкрепа на бизнеса и заетостта / dir.bg

 Кабинетът пренасочи еврофондове в подкрепа на бизнеса и заетостта / dir.bg

Правителството днес взе няколко решения за "разместване" на средствата по някои оперативни програми, като намерението е да се влеят пари в мерките за подкрепа на бизнеса и заетостта. Операциите по прехвърлянето на средства от програма в програма бе одобрено от Европейската комисия.

Ето как, къде и за къде ще се пренасочват еврофондове.

Изменение на ОПИК 2014-2020

Правителството реши да преразпредели приносът от Кохезионния фонд към Европейския фонд за регионално развитие чрез прехвърляне на средства между оперативните програми 2014-2020 г. за подкрепа на мерки за минимизиране на отрицателните последици от епидемичното разпространение на COVID-19.

Към ОП "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, се пренасочва ресурс от програмите за транспорт и околна среда в размер на повече от 134 млн. лева. С тези средства ще се осигури допълнително финансиране за подкрепа на схемите за оборотен капитал и ликвидност на малки и средни предприятия, като временна мярка в отговор на кризата.

С тези допълнителни ресурси, общият размер на инвестициите в отговор на кризата по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове и националните оперативни програми 2014-2020 г. надхвърля 1 млрд. лева.

Правителството реши също така да промени ОПИК заради допълнително прехвърлени 234 586 746 лева към бюджета на програмата.

Увеличеният финансов ресурс на програмата ще се използва за стимулирането, развиването и укрепването на българския бизнес в условията на бързото разпространение на COVID-19 и предприетите от държавата за запазване на общественото здраве извънредни и спешни мерки, които оказват неблагоприятно въздействие върху икономическата дейност във всички сектори, се казва в съобщението.

Наближава стартът на грантовата схема по ОПИК

Управляващият орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (УО на ОПИК) предвижда да обяви на 11 май 2020 г. процедура за подбор на проекти "Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", съобщиха преди седмица от оперативната програма.

Общата сума на безвъзмездната финансова помощ е 173 милиона лева и обхваща всички сектори на българската икономика (с изключение на тези, които се подкрепят от Програмата за развитие на селските райони).

Промени за подкрепа на най-уязвимите

Правителството одобри изменение на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР) 2014-2020 г. с цел подпомагане борбата с COVID-19, съобщи пресслужбата на кабинета. ОПНОИР ще мобилизира 30 964 149 лв. европейски и национални средства, за целенасочени социално-икономически мерки, за справяне със създалата се епидемична обстановка, уязвимите групи от населението и засегнатите икономически сектори на българската икономика.

Промяната е свързана с прехвърляне на средства от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентите растеж" в Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в размер на 28 790 507 лв. и в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" в размер на 2 155 642 лв. С тези средства ще се допринесе за финансиране на схеми за временна заетост и ще се осигури оборотен капитал и ликвидност на малки и средни предприятия, като временна мярка в отговор на кризата. Финансирането ще бъде осигурено от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма, посочват от МС.

Изменението стана възможно в резултат на бързите промени, предложени от Европейската комисия в Общия регламент за управление на средствата от Европейските и структурни инвестиционни фондове във връзка със специфичните мерки за мобилизиране на инвестиции в здравните, социалните и икономически системи на държавите членки в отговор на разпространението на COVID-19, се казва в съобщението на МС./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави