Търсене на
контакти на фирми
 

Януш Войчеховски: ЕК обмисля допълнителни мерки в подкрепа на фермерите заради COVID-19

Януш Войчеховски: ЕК обмисля допълнителни мерки в подкрепа на фермерите заради COVID-19

„Европейската комисия обмисля допълнителни мерки за подкрепа заради COVID-19, но за съжаление в момента не мога да дам подробности, преди да имаме приета Многогодишна финансова рамка“, каза еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски по време на уебзаседание на ресорната Комисия в Европейския парламент.

„Уверявам ви, че ще направя всичко възможно, средствата за Общата селскостопанска политика да бъдат във възможно най-голям размер. ОСП е критично важна заради стратегическото значение на селскостопанския сектор и трябва да получи съответстваща подкрепа“, посочи Войчеховски и допълни, че секторът е особено важен за излизането от кризата причинена от COVID-19.

В рамките на заседанието българският евродепутат Атедже Алиева-Вели зададе въпрос, дали Европейската комисия предвижда в новата Обща селскостопанска политика мярка, която да подпомага земеделските стопани заради кризата с COVID-19.

Подкрепата по секторната програма за земеделие не е достатъчна, необходими са допълнителни източници на финансиране на селското стопанство“, посочи евродепутатът Исабел Кавайе.

„Необходимо е да се използват възможностите на кризисния резерв и други източните на финансиране от фондовете на ЕС“, отбеляза Марк Тарабела.

„Средствата в размер на 80 млн. евро, които осигури ЕК за фермерите в ЕС, не са достатъчно дори само за моята страна Ирландия. Защо не използваме средствата от кризисния фонд?“, попита също Люк Фланаган.

Според евродепутата Беноа Бито: „Тази криза ни показа, че трябва да помислим какви промени искаме да направим.“

„Имаме нужда от мерки за устойчиво управление на селскостопанския и горския сектор. Средства за справяне с негативните последици от климатичните промени могат да се вземат от фонд Солидарност. 3 млн. души в ЕС са заети в горския сектор“, посочи Симоне Шмитбауер./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави