Търсене на
контакти на фирми
 

Стоян Чуканов ще е новият ни координатор в ЕИСК, мнението на бранша ще е водещо

Стоян Чуканов ще е новият ни координатор в ЕИСК, мнението на бранша ще е водещо

Стоян Чуканов ще бъде новият национален координатор на българското земеделие в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел.  Това стана ясно след катоПравителството одобри неговата кандидатура. Към момента Стоян Чуканов е председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, в която участват 130 фермери.

Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) е консултативен орган на ЕС, в който влизат представители на организации на работниците и работодателите и на други групи. Той представя становища по свързани с ЕС въпроси пред Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент, като по този начин действа като мост между вземащите решения институции на ЕС и гражданите на Съюза.

Реално ЕК и ЕП получават становища по различни казуси от този комитет, които са длъжни да разгледат. Освен това членовете на комитета имат възможността да дават становища по дадени казуси. Това е основното предимство, защото по този начин българският земеделски бранш може да изкаже на високо ниво своите становища и виждания, които пряко го касаят. Това споделя пред „Агрозона“ Стоян Чуканов. „Мотото на този орган  е „Европа е на всички“ и точно заради това получаваме възможността да изкажем вижданията си. Благодарение на този свързващ мост, предложенията ни се подават  към ЕП и ЕК. Оттук нататък всичко е въпрос на дебат, но не може тотално да се игнорира дадено становище. Това е моста между гражданите на Европа и европейските институции. Става въпрос за политики, но реално целият бранш трябва да има досег до обединени интереси и да участва в тези политики“, коментира пред нас Чуканов.

Той допълва, че без българския земеделски бранш няма как бъде пълноценен член на ЕИСК, затова и ще разчита на техните становища. „Наясно сме, че ние не сме страна-донор и не можем да въздействаме за кардинални промени. Имаме възможност обаче да покажем какво е нашето отношение по дадени казуси“.

Новоизбраният национален координатор коментира още, че е човек от земеделието и ще търси мнение от абсолютно всички заинтересовани. Казусите, които може да повдигаме пред Европа касаят почти всички структури на сектора.

Едно от нещата, за които ще се бори Стоян Чуканов е субсидиите за новите страни-членки да се изравнят със средноевропейскито ниво. Друга важна тема, според него, са и таваните на плащанията. „Ние ще търсим подкрепа и от другите страни по-нови членки от Централна и Източна Европа, в търсене на общата взаимна полза за земеделските производители.

Европейския икономически и социален комитет в Брюксел ще започне своята функция след лятото. Относно новата ОСП, Чуканов коментира, че без да имаме многогодишната финансова рамка, нещата остават само теоретични и хипотетични и все още няма никаква сигурна конктретика. „Оттам нататък трябва да се започне да се навлиза в детайли. Важно е до каква степен зелената сделка ще бъде приложима“. Според него параметрите трябва да съобразени с реалността на земеделието у нас и страната ни да получи повече автономия при прилагането на сделката. „Трябва да се отчитат локалните приоритети, да се вземе предвид моментното състояние на сектора. Все още не е ясно каква ще бъде сделката, но ние трябва да бъдем подготвени за всякакви варианти“.

Освен фермер, оказва се, че Стоян Чуканов е и художник с не малко самостоятелни изложби. Той е реализирал цели 49 такива не само в България, но и по целия свят. Пред нас споделя, че още от малък винаги е бил по-инспириран от ренесансовия тип хора и критерии за всестранно развита личност. Затова и не намира за нетипично съчетанието в гледането на животни и рисуването. „Едното не пречи на другото, рисуването възпитава аналитично мислене, което може да бъде в помощ в най-различни сфери“.

Отделно споделя ,че неговото творчество неминуемо присъства земеделието. Голяма част от нещата, които рисува са инспирирани от природата и прекрасното място, в което се намира неговата ферма./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави