Търсене на
контакти на фирми
 

Новият собственик на „Виваком” налива 900 млн. евро, не казва откъде са парите

Новият собственик на „Виваком” налива 900 млн. евро, не казва откъде са парите

Новият собственик на „Виваком” има големи инвестиционни интереси в цяла Източна Европа. Това стана ясно по време на пресконференция, дадена от Пиер Луврие от компанията LIC33, която купи „Виваком”. Той обаче не отговори откъде са парите за покупката на БТК и как фирмата LIC33 разполага с 900 милиона евро.„Нашата компания има интерес да инвестира в Източна Европа. Целият екип, който седи тук, е запознат с пазара и бизнеса в Източна Европа. България се управлява добре и е сигурно място за инвестиции”, смята той. 

„Нашите цели са ясни. Ние ще инвестираме и ще стабилизираме компанията. Искаме да превърнем тези фирми в европейски лидери. Първата компания, която ще поемем, е „Виваком”. Ще придобием 43% от нея. Естествено ще поемем и „Нурд”, като целта е да обединим двете компании. Целта ни е да стоим дълго на българския пазар. Имаме планове за дългосрочно развитие”, каза още той. 

Друг представител на компанията – Брус Бауър, добави: „Ще придобием и две фирми във военния бизнес, като в Дунарит ще имаме почти 100% собственост. Ще станем собственици и на фирмата за пийпълметрия. Нямаме за цел да съкращаваме служители на тези компании. Пиер е инвестирал собствени пари и няма външни инвестиции. Целта е да развиваме компаниите”.

„Имаме първоначални разговори с квесторите на КТБ. Разбрахме, че има нов закон, според който ще се назначи синдик в банката. Ние идваме в страната с една сума от порядъка на 900 млн. евро, с които искаме да покрием задълженията на банката и да гарантираме стабилност на служителите, а и на гражданите на България. Идваме с цел да извършим стабилизация във всички аспекти”, обясни Луврие. 

„Ние сме тук, за да останем дълго. Смея да твърдя, че познаваме добре културата на България”, подчерта той. 

„Инвеститорите стоят пред вас. Няма нищо скрито. Продавачът категорично продаде всичките си активи и няма нищо общо с LIC33. Той изцяло продава активите си, а Пиер е основният инвеститор”, обясни Брус Бауър. 

„Нямаме външни партньори и инвеститори. Работили сме в много такива ситуации. Имаме опит. Ние сме една квази инвеститорска компания и работим с много известни банки. Гарантираме пълна прозрачност. Искам да се знае, че зад сделката стоим само ние. Правителството на България е силно и ще гарантира върховенството на закона”, категоричен беше Пиер Луврие. Ще следваме всички права и инструменти на закона, за да защитим интересите на инвеститорите. 

„Първата стъпка ще е да разберем какви са задълженията на фирмите към КТБ. След това ще седнем и ще разговаряме как да изплатим тези задължения. Всичко ще е прозрачно и ще се извършва пред вас. Ще работим с българското правителство. Искаме да не се ограничаваме само с тези 900 млн., които ще инвестираме. Искаме да допринесем за откриването на нови работни места в България”, обеща Брус Бауър. 

„Пиер Луврие има голям опит с подобни ситуации, в които изпадна вашата държава през последната година. Той има огромен интерес към Балканите и особено към България. Това е третата държава, в която се изнасят производства. Паспортът му е от страна в Европейския съюз - Белгия. Просто е издаден в Русия, защото е живял там. Няма нищо вярно в публикациите в пресата, че има руски паспорт. Пак ще кажа, че той инвестира свои лични пари и зад него не стои никой”, обясни Бауър.

„В такава сложна ситуация отговорът може да бъде много прост – плащаме задълженията, осигуряваме прозрачност и продължаваме нататък”, подчерта Луврие.

„Нашата сделка е с Цветан Василев. От него сме закупили само активите. Веригата на собствеността е съвсем точна. Ние не работим с
г-н Василев. От него само закупихме активите. Нямаме финансови затруднения в компанията и тези 900 млн. евро ще бъдат върнати в България. Ще изплатим дълговете без никакви проблеми. Някои от тях трябва да се върнат тази година, а други в по-дългосрочен план”, отговори на журналистически въпроси Луврие. 

„ Не сме все още запознати с всички задължения на КТБ, но те ще бъдат изплатени. Ние не искаме някакво намаление на дълговете на КТБ. Нормално е правителството да иска да си възвърне разходите. Ние сме тук, за да работим с правителството и да изплатим всички задължения. Не искаме никакви намаления. Ние искаме да бъдем партньори на правителството. Аз инвестирам собствените си пари и съм независим”, допълни той.

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави