Търсене на
контакти на фирми
 

Българинът все по-предпазлив при теглене на заем, банките също

Българинът все по-предпазлив при теглене на заем, банките също

Българинът става все по-предпазлив при тегленето на заем. Проучване на фирмите за събиране на дългове показва, че сме станали по-дисциплинирани по отношение на задълженията си, а профилът на типичния длъжник вече не е на проваления бизнесмен, предава bTV.Той е млад човек - около 30-годишен, с влечение към модерната техника и по-лек поглед към живота, управлението на бюджета и дълговете. Сумата на просрочените задължения е два пъти по-малка от преди година. Причинта е, че дълговете са същите, но не към банки, а към телекоми и фирми за бързи кредити.

Данните на централната банка също показват свиване на лошите и преструктурирани кредити. Все пак нивото остава високо около 20 на сто.

Мария е на 32 години. Първият си кредит тегли преди три години, за да финансира скромен бизнес. Година по-късно рефинансира заема. Сумата вече е двойна - заделя и за пътуване. Във фирма за събиране на дългове един служител на ден звъни на поне 40 души с просрочени задължения. Възрастовата граница пада, няма определен регион, където да има повече длъжници, но възрастта вече е между 20-30 години и преобладават мъжете.

Най-голямата грешка, която повлича българина в блатото на дълговете, е тегленето на бърз кредит, за да се покрие вноска към банка, вместо да предоговори условията.

Финансовата криза обаче оказва се имала и оздравителен ефект - банките са по-предпазливи при отпускането на кредити, клиентите - също.

Почти всеки пети българин пази в тайна от партньора си колко точно пари получава на месец, както и за какво харчи част от тях. Поне това показва анализ на една от фирмите за бързи кредити. По-опасната тенденцията, която се вижда от тези данни, е, че едва 6 на сто от домакинствата у нас планират бюджета си като залагат конкретни разходи, които да не надвишават.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави